Molts usuaris de WhatsApp estan mostrant la seva animadversió amb la nova política de privacitat que entrarà en vigor el 8 de febrer de 2021. Si has actualitzat l’aplicació hauràs pogut comprovar que t’apareix una nova finestra emergent. En ella et comuniquen els canvis en els Termes d’Ús i en la política de privacitat d’aquesta xarxa social present en la majoria dels telèfons mòbils, i a la qual es pot accedir des d’altres dispositius gràcies al sistema WhatsApp Web. Aquest canvi de política és obligatori, de manera que, si no els acceptes, no podràs continuar usant l’aplicació. Si tens dubtes sobre això, en aquest article t’explicarem com t’afecta perquè puguis prendre la millor decisió.
Com és ben sabut, la política de privacitat té, entre altres finalitats, recaptar la teva informació amb la intenció d’oferir-te publicitat personalitzada. I precisament aquest ha estat l’objectiu de l’actualització de la xarxa social verd que tant usem en el nostre dia a dia, i que en 2014 va ser adquirida per Facebook per ni més ni menys que 19.000 milions de dòlars.
Com a principal novetat d’aquesta modificació de la política de privacitat destaca que les dades dels usuaris de WhatsApp es compartiran amb la resta de serveis de Facebook. Per exemple, el nostre número de telèfon, la nostra última connexió o amb quines persones parlem més sovint. Fins i tot la nostra agenda, encara que s’ha afirmat que no es compartiran les llistes de contactes amb altres aplicacions ofertes per Facebook. En conclusió, la xarxa de Mark Zuckerberg -d’actualment 2.700 milions d’usuaris actius mensuals- tindrà accés a la informació que es comparteixi a través de l’aplicació de missatgeria.
Però, ATENCIÓ! Els xats de WhatsApp continuen xifrats d’extrem a extrem, per la qual cosa Facebook no podrà llegir el que s’escriu en les converses, ni tampoc escoltar àudios o trucades o visualitzar vídeos.
No aplicable a Espanya
Un aspecte summament important és que aquest canvi no afecten a usuaris d’estats membres de la Unió Europea (UE). És a dir, si vius a Espanya aquests canvis no t’afectaran, per la qual cosa la xarxa estatunidenca no compartirà les teves dades.
Això és pel fet que la normativa europea de protecció de dades, concretament el Reglament General de Protecció de Dades (GDPR), impedeix que Facebook comparteixi la informació recopilada mitjançant WhatsApp amb les seves altres empreses per al seu propi interès.
I si no tinc Facebook?
Si no comptes amb un perfil en Facebook, t’afecta la nova política de privacitat com a usuari de WhatsApp? Pot semblar que no ho fa directament, no obstant això, has de saber que la teva informació continuarà sent recopilada, encara que no serà utilitzada per Facebook.
La plataforma blava té aquesta limitació, de manera que si no tens perfil en ella estàs fora de perill avui dia. Però no sabem si aquest fre desapareixerà en un futur. De fet, potser ets d’aquells que prefereixen Instagram. Però, en aquest sentit, has de tenir en compte que aquesta última també és propietat de Facebook. Un gegant que, malgrat la pandèmia, continua augmentant la seva facturació.
Quines alternatives tinc?
Tinguis o no compta en la coneguda xarxa blava, si desitges donar-te de baixa en WhatsApp, únicament has d’obrir l’aplicació i anar als ajustos. Una vegada allí, hauràs de seleccionar l’opció ‘Compte’ i prémer en l’opció ‘Eliminar el meu compte’. Existeixen altres aplicacions que pots utilitzar en el seu lloc, com Telegram o Signal. Però abans de prendre la teva decisió recorda que Espanya ha quedat lliure d’aquesta iniciativa de l’app regna de la missatgeria instantània.
MAAB Abogados©