Un matrimoni pot establir-se de totes dues formes quant a compartir o no els béns de cadascun. En una societat a guanys, cada cònjuge és propietari del 50% dels guanys que s’obtenen des que es formalitza el matrimoni. Perquè les possessions o estalvis que es posseeixin abans no entren en aquest acord, sent propietat de cadascun. En contrapartida, la separació de béns implica que el patrimoni serà independent. En el cas de Galícia, Comunitat Valenciana, Balears i Catalunya, la separació de béns s’aplica automàticament quan dues persones es casen. Aquests són els aspectes bàsics dels dos principals règims econòmic matrimonials, que analitzem en aquest article per a resoldre’t tots els dubtes que et puguin sorgir.
Quan el casament no es registra en alguna de les quatre comunitats autònomes abans esmentades, si la parella desitja una separació de béns haurà de fer-ho mitjançant les denominades capitulacions matrimonials. Aquest pacte ha de plasmar tots els acords referents a la distinció dels béns. Es tracta d’un document on s’estipulen les bases dels efectes econòmics del matrimoni. En aquest sentit, és important saber que les capitulacions poden atorgar-se abans o després de celebrar-se l’enllaç. I s’han de tramitar amb una escriptura pública signada davant notari, que és el que li imprimeix validesa. No obstant això, es poden modificar quan es desitgi.
Quant als béns de guanys, l’administració i gestió d’aquests recau conjuntament en els dos cònjuges. Per aquest motiu, per a prendre decisions sobre el patrimoni es requereix el consentiment de totes dues parts. No obstant això, els tribunals poden atribuir l’administració de la societat a guanys a una sola quan es demostri que l’altra està incapacitada judicialment, si ha abandonat la família o existeixi una separació de fet.
El tercer règim
Potser no el coneixies però també els matrimonis es poden acollir al règim de participació. Aquest és molt similar al de guanys, però amb la diferència que es té solament dret al gaudi dels béns o béns de l’altre cònjuge durant el temps en què s’estigui casat. Això significa que no hi ha una propietat compartida, i que el que és de cadascú continua sent-ho.
D’altra banda, i en considerar-se un règim mixt, el matrimoni es regirà en aquest aspecte per la normativa de la separació de béns. No obstant això, aquesta “independència” està limitada, per exemple per la obligació de contribuir per igual a les càrregues que puguin arribar.
Avantatges dels altres règims
Amb el règim de guanys, tot el patrimoni que s’aconsegueixi mentre duri el matrimoni passa a ser de les dues persones a parts iguals, sense que tingui rellevància si és conseqüència del treball o de les rendes (o fins i tot de premis de loteria) de qualsevol d’ells. En la pràctica, és com si els diners fossin comuns i és indiferent qui l’hagi guanyat. Però hi ha una gran excepció: les herències i les donacions. Aquestes són privatives, la qual cosa significa que pertanyen al que les hagi rebut. I després de la seva defunció, als fills. Aixó no deixa de ser un avantatge al cap i a la fi, i fa que la societat a guanys no estigui completament oberta per a protegir el bé individual.
Encara que si parlem del règim de separació de béns, si un dels casats adquireix deutes, aquesta càrrega no passarà al seu company de vida. Per tant, aquesta regla no inclou els deutes que són comuns. Encara així, és una dels principals utilitats d’aquest tipus de societat econòmic matrimonial. Sense oblidar que, si més tard sobrevé un divorci, és molt més fàcil la repartició dels béns.
Especialistes en de guanys i separació de béns
En MAAB Advocats som experts en Dret de Família des de fa dècades, i estem totalment familiaritzats amb aquesta mena d’assumptes. El nostre objectiu és ajudar-te al fet que tot surti com vols, com voleu!, sense que després hi hagi problemes derivats de les possessions del matrimoni.
MAAB Abogados©