La Llei de la Segona Oportunitat és un mecanisme a la disposició de particulars i autònoms que permet alliberar-se de part d’un llast de deutes que no deixen avançar, mitjançant la negociació de noves condicions amb els creditors i, com a última alternativa, aconseguir la cancel·lació dels deutes. Per a acollir-se a ella és necessari complir una sèrie de requisits, que es detallen en aquest post.
Deure i deure i no poder afrontar-ho. Aquesta és l’arrel que portaria a sol·licitar l’auxili de la Llei de la Segona Oportunitat. Aquesta ofereix la possibilitat de renegociar els deutes o fins i tot de ser exonerat de part d’elles. I està destinada tant a particulars com a petits empresaris que cauen en la insolvència. Però tampoc s’oblida als creditors, ja que s’intenta que aquests satisfacin almenys parcialment les seves necessitats enfront del deutor, mitjançant un acord de pagament concorde a les seves possibilitats. En definitiva, la idea és aconseguir un equilibri evitant que una persona s’arruïni.
Fases per a l’obtenció del benefici de segona oportunitat
Acord Extrajudicial de Pagaments. Què és?
L’acord extrajudicial de pagaments és un mecanisme que permet al deutor, a través d’una mediació realitzada per un mediador concursal, reestructurar els seus pagaments pendents. En aquest primer pas es proposen diverses solucions als creditors, com una quitació -un abonament parcial que, no obstant això, clausura el deute com si aquesta hagués estat totalment liquidada-, un ajornament -de fins a 10 anys- o una cessió de béns. Tot això es fa al marge dels tribunals, d’aquí la denominació d’Acord Extrajudicial de Pagaments (AEP).
La Llei de la Segona Oportunitat estableix que el procés de negociació podrà durar, com a màxim, dos mesos. I, durant l’acord extrajudicial, s’haurà de proposar un pla i un calendari de pagaments perquè el deutor pugui fer front als deutes.
> Qui pot beneficiar-se d’un acord extrajudicial de pagaments?
Qualsevol persona física pot accedir a celebrar aquest tipus d’acord, sempre que el seu passiu no superi els cinc milions d’euros. I els empresaris, per part seva, a més de demostrar que no arriben a aquest límit en el passiu, han d’acreditar un patrimoni menor a la mateixa xifra (cinc milions d’euros), així com que tenen menys de 50 creditors. Mentrestant, el mediador pot ser un administrador concursal, un registrador mercantil, un notari o -excepcionalment- la Cambra de Comerç que correspongui.
Després de la convocatòria, els creditors compten amb 10 dies per a presentar alternatives o modificacions del pla de pagaments del deutor, que també ha d’aportar-se i ser el més detallat possible. I si finalment hi ha acord, el mediador concursal l’elevarà a escriptura pública. Perquè l’acord extrajudicial de pagaments es consideri aprovat, i vinculi a tots els creditors, es requerirà el vot favorable entre el 60% i el 75% del passiu:
- 75% si la proposta inclou esperes superiors a cinc anys i quitacions de més d’un 25%.
- 60% si les quitacions i esperes són inferiors a les citades.
> Es poden cancel·lar tots els deutes? Què succeeix amb la meva hipoteca?
No tots els deutes s’eliminen amb la LSO, quedant excloses aquelles que s’han contret amb Hisenda i amb la Seguretat Social. Per contra, la Llei de Segona Oportunitat permet a l’insolvent exonerar-se del pagament de la seva hipoteca. Si bé en alguns casos s’haurà de lliurar l’habitatge com a part de pagament, els advocats especialistes de MAAB Advocats han aconseguit que l’habitatge habitual de la majoria dels seus clients no sigui embargada en el moment de fer front als deutes. Per a això s’haurà d’efectuar un estudi personalitzat a fi de comprovar que es reuneixen els requisits necessaris per a conservar l’habitatge després d’acollir-se a la LSO.
> Beneficis de l’acord extrajudicial de pagaments
La tramitació d’un acord extrajudicial de pagaments permet, d’una banda, continuar amb l’activitat laboral, empresarial o professional i, per un altre, que els crèdits que es trobin afectats (tots menys els públics), no puguin executar-se. A més, els crèdits no reportaran interessos, ni els creditors podran instar concurs de creditors.
Si l’acord extrajudicial de pagaments no és aprovat, s’iniciarà la segona fase per a l’obtenció de la segona oportunitat: El concurs consecutiu.
Concurs consecutiu
Si l’anterior fase no té èxit, s’iniciarà davant el Jutge del domicili del deutor, la liquidació del seu patrimoni, per a fer front a tots els pagaments que sí que siguin possibles. Després de la finalització de la liquidació, s’aconseguiria el Benefici d’Exoneració del Passiu Insatisfet (BEPI), mitjançant el qual l’obligat al pagament es desvincularia definitivament de la majoria dels seus deutes, no havent d’abonar-les.
Requisits per a acollir-se a la Llei de la Segona Oportunitat
Perquè sigui factible aquest mecanisme, el deutor ha de ser considerat de bona fe. Això és:
- En el concurs no ha d’haver estat qualificat com a culpable (és a dir, que no s’apreciï dol o culpa greu del deutor).
- El deutor no ha hagut de ser condemnat en sentència ferma per delictes contra el patrimoni, l’ordre socioeconòmic, falsedat documental, contra la Hisenda Pública i la Seguretat Social, o contra els drets dels treballadors en els 10 anys anteriors a la declaració del concurs.
- Que s’hagués celebrat, o almenys intentat, un acord extrajudicial.
- Haver satisfet en la seva integritat els crèdits contra la massa i els crèdits concursals privilegiats i, si no hagués intentat un acord extrajudicial de pagaments previ, almenys, el 25% de l’import dels crèdits concursals ordinaris.
No obstant això, si no compleixes amb aquest últim requisit, la Llei preveu altres alternatives per a poder acollir-se a la LSO.
Quins?
- Que el deutor accepti sotmetre’s al pla de pagaments després d’escoltar als creditors i que aquest sigui aprovat pel jutge.
- No haver incomplit les obligacions de col·laboració amb l’administració concursal i el jutge.
- Que no hagi obtingut aquest benefici d’exoneració del passiu dins dels 10 últims anys.
- No haver rebutjat dins dels quatre anys anteriors a la declaració de concurs una oferta d’ocupació adequada a la seva capacitat.
- Acceptar de manera expressa, en la sol·licitud d’exoneració de passiu insatisfet, que l’obtenció d’aquest benefici es farà constar en la secció especial del Registre Públic Concursal amb possibilitat d’accés públic, per un termini de cinc anys.
La fase final
La sol·licitud d’exoneració del passiu insatisfet serà sol·licitada pel deutor davant el jutge del concurs una vegada finalitzada la liquidació del patrimoni, comptant necessàriament amb advocat i procurador. En aquest moment, el mediador o administrador concursal presenta l’informe final sobre rendició de comptes.
En tot cas, es requereix que el jutge emeti una resolució que concedeixi el benefici d’exoneració de deutes no satisfets. Una vegada definitiva l’exoneració dels deutes, el deutor ha de demanar la cancel·lació de les seves dades en els fitxers de morositat. És en aquest instant quan aquesta persona, o petita empresa, podrien començar des de zero sense càrregues, i respirar una nova tranquil·litat.
Per què MAAB Advocats?
En MAAB Advocats som líders en l’aplicació de la Llei de la Segona Oportunitat, comptant amb advocats especialistes en Dret Concursal amb més de 25 anys d’experiència. El nostre equip multidisciplinari t’acompanyarà durant tot el procediment, negociant amb els creditors la cancel·lació de tots els teus deutes i permetent-te començar de nou lliure de deutes. Assessora’t amb nosaltres i comença la teva nova vida.
MAAB Abogados©