En el Dret Societari es contempla que els socis d’una empresa poden deixar constància de quants pactes desitgin en els seus estatuts socials. Encara que sempre cal respectar els límits que imposa la llei i els propis del tipus de societat mercantil triada. No obstant això, durant la vida del negoci, pot sorgir la necessitat de canviar part d’aquests estatuts. Jurídicament, això suposa el que es denomina una “novació de contracte de societat”. En aquest article t’expliquem el que significa aquest concepte i, a grans trets, tot el que has de saber sobre la modificació dels estatuts socials.
Dins d’aquesta lliure autonomia dels socis a l’hora d’alterar els estatuts de la societat ve marcada, no obstant això, per les conseqüències que tindrà aquesta acció. Tant per a la pròpia empresa com per a tercers. En aquest sentit, el Dret Societari estableix un règim particular que ha de seguir-se. Aquest règim inclou tres requisits: que qualsevol modificació ha d’ajustar-se al procediment legal que parla d’això; que el canvi o canvis seran nuls si no respecten aquest procés; i que els afectats per la reforma estatutària tindran certs drets o facultats sobre aquest tema.
Principis configuradors del tipus social
Aquest altre concepte també se suma als tres condicionants que acabem de comentar, i està reflectit en l’article 28 de la Llei de Societats de Capital (LSC). Els principis configuradors del tipus social constitueixen una barrera sempre infranquejable. Malgrat que es compleixin la resta de requisits en la modificació efectiva dels estatuts. Aquests principis fan referència a les característiques de la pròpia societat -si és S.L., S. A., etc.-, com assenyalàvem al començament d’aquest post.
Qui pot modificar els estatuts socials?
En general, les modificacions estatutàries són competència de la Junta General -segons afirma l’article 285.1 de la LSC. Però existeixen dues excepcions. Ja que si es tracta d’un canvi de domicili dins del mateix municipi o de concretar l’augment de capital acordat en Junta, la responsabilitat correspon a l’òrgan d’administració de la companyia.
Procediment de modificació estatutària
- Els qui proposin la rectificació dels estatuts han de redactar un informe que justifiqui el perquè i en què consisteix.
- Els administradors han de convocar a la Junta o a l’òrgan d’administració (segons correspongui). Especificant en l’ordre del dia la convocatòria de manera sintètica però detallada-. L’objectiu és que es garanteixi que tots els accionistes coneixen el projecte de reforma i puguin procedir a votar -a favor o en contra-.
- La convocatòria ha d’incloure de manera explícita expressament el dret que tenen tots a consultar els documents de la modificació proposada i l’informe.
- La modificació que es projecta ha de ser aprovada per majoria, així com l’adopció de l’acord després de la seva constitució amb el quòrum de capital necessari -tret que els estatuts precisin d’un quòrum major-.
L’acord final ha d’inscriure’s en el Registre Mercantil i ser publicat en el Butlletí Oficial del Registre Mercantil (BORME). Després d’això, pot haver-hi oposicions de tercers, però no abans.
Novació de contracte de societat
En el llenguatge legal, una novació sempre comporta una modificació d’una obligació jurídica -o, si escau, l’eliminació d’ella-. En definitiva, sol consistir en la substitució d’una obligació per una altra, de manera que la primera s’anul·la. Per aquest motiu, quan parlem de la modificació dels estatuts socials sabrem que està concorrent una novació del contracte social. De manera que l’empresa experimentarà un o diversos canvis que afecten la seva naturalesa i, per descomptat, al seu futur.