Si ets empresari i vols obrir-te camí en territori internacional, et donem les principals pinzellades que has de tenir en compte. Com a advocats especialitzats en Dret Comunitari i de la Competència, t’expliquem els diferents passos que hauràs de dur a terme si per exemple et vols expandir a Europa.
En primer lloc, és necessari estudiar el marc legal del país on obriràs el teu negoci. Cada zona d’Europa té requisits diferents segons la seva normativa mercantil i fiscal. Si no tens coneixements legals, el més aconsellable és demanar ajuda a un advocat expert en la matèria.
Si ets emprenedor i no saps com constituir una empresa a l’estranger, tingues en compte també que has de valorar quina forma jurídica és més adequada per al teu negoci. Una d’elles és crear una societat mercantil convencional, que serà filial o sucursal. Però una altra molt interessant a considerar és establir una Joint Venture. T’expliquem en què consisteix.
Què és una Joint Venture
D’inici, és la manera d’emprendre sense estar sol en la teva aventura empresarial. Es tracta d’una aliança estratègica amb una empresa que estigui situada al país on vols estar present amb els teus productes o serveis. Però té una durada determinada, que pot ser més o menys llarga. Tu seràs independent des de la teva seu a Espanya, però t’uniràs a aquesta empresa local per a aconseguir un objectiu comú. En definitiva, una col·laboració empresarial on es reparteixen drets i deures per a portar cap endavant l’operació comercial prevista. D’aquesta manera, la Joint Venture es converteix en una “tercera” empresa, a part de les quals tenen les parts que han signat l’acord.
Les filials i sucursals
Una societat que vol expandir el seu negoci a l’estranger, el pot fer de dues maneres diferents si no desitja aliar-se amb una segona companyia en format Joint Venture:
• Obrint un filial
• Optant per una sucursal
Si tries la primera opció, has de saber que una filial té una personalitat jurídica pròpia. I es sotmet al règim legal de l’Estat on s’estableix, responent amb el seu capital social.
En contrapartida, una sucursal és simplement un establiment on la responsabilitat legal recau en l’empresa mare espanyola. Un empresari que aposti per realitzar una activitat econòmica continuada en territori europeu mitjançant una sucursal ha de comptar allí amb un representant apoderat. Una sucursal, a més, tributa sobre la Renda de no residents o pel Conveni de Doble Imposició, que passem a detallar-te.
Convenis de doble imposició
Per a evitar tributar a Espanya i alhora al país europeu on inauguris la teva sucursal pels guanys d’aquesta, van néixer els Convenis de doble imposició. Aquests convenis dicten quin país té dret a cobrar els impostos inherents a una empresa quan tots dos podrien exigir-ho. Existeixen convenis bilaterals (en els quals intervenen dos estats) i multilaterals (signats amb grans organismes com la mateixa UE).
Quant costa obrir una empresa a l’estranger
A l’hora d’estudiar els costos i realitzar un pla econòmic, has de considerar partides com les del notari, el registre de l’escriptura, la denominació social, i/o la corresponent patent o registre de marca. A més dels empleats, les oficines, els subministraments, la logística, etc. I, per descomptat, el desemborsament del capital social.
A això se suma, com hem vist en el punt anterior, els impostos que se li apliquin durant el seu funcionament -com, per exemple, l’Impost de societats que tingui aquest Estat o sobre els convenis de doble imposició si es tracta d’una sucursal-. Perquè et surtin els comptes i no equivocar-te en el teu projecte, per a saber bé com constituir una empresa a l’estranger, et recomanem que el gestionis al costat d’un lletrat especialista en Dret Comunitari i de la Competència.
MAAB CONSULTING©