Acomiadament. Quitança. Paraules que espanten. Però una vegada que es confirma la situació, el millor és no prendre una actitud passiva. Posar totes les cartes sobre la taula i intentar obtenir el major benefici. Però també, aconseguir una tranquil·litat que és necessària en un revès d’aquest tipus. Com? T’ho expliquem en aquest article. Com a experts en Dret Laboral, volem que no et quedi cap dubte si t’estàs preguntant això de… Què fer si m’acomiaden?
La joiosa carta d’acomiadament
Si la teva empresa et comunica que acabes de perdre el teu treball, assegura’t de quedar-te una còpia de la carta d’acomiadament. Amb el document a la mà, has de comprovar que totes les dades reflectides són correctes. És a dir, sobretot, la data, la causa i la indemnització -que s’ha de demostrar que ja se t’ha abonat-. D’aquesta manera, tindràs tots els detalls per saber davant què t’enfrontes en cas que vulguis prendre mesures.
Si, encara que no estiguis d’acord, les dades essencials que t’hem comentat estan presents, podries signar la carta. Això sí, escrivint al costat de la teva rúbrica les paraules NO CONFORME. I després acudir a un bufet d’advocats especialitzat. Hi ha els qui prefereixen no procedir a la signatura, però com a especialistes en la matèria et fem saber que aquesta conducta no serveix de res. Això és a causa que l’empresari pot enviar-te, per exemple, un burofax a casa i l’acomiadament estaria de la mateixa manera oficialment notificat.
Altres documents
A part de la carta d’acomiadament, l’interlocutor que et comuniqui la teva baixa definitiva ha de lliurar-te també altres dos papers importants. Aquests són el denominat certificat d’empresa i els documents de cotització. Tot això és perquè puguis demanar, si et correspon, una prestació per desocupació.
El pas de la conciliació
Si en la teva carta d’acomiadament has deixat clar que no estàs d’acord amb el teu acomiadament, hauràs d’acudir al SMAC (Servei de Mediació, Arbitratge i Conciliació) de Barcelona (C/Calabria 169). I que t’acompanyi el lletrat que has triat per protegir els teus drets laborals. Allí pots arribar a un acord “amistós”. I pactar la compensació econòmica que et pertoca. En aquest sentit, el teu advocat intentarà aconseguir la màxima indemnització per a tu. Però si la trobada no és fructuosa, i el teu objectiu és abans de res recuperar la teva feina, la següent parada en el teu camí és una demanda davant el Jutjat de lo Social. Si segueixes llegint, veuràs aquesta part del procés en el següent punt.
Quan parla el jutge
Si ja has optat per recórrer al poder de la llei, després de la demanda interposada pel teu advocat, la decisió és del magistrat. Ell valorarà el teu cas i dictarà si l’empresa ha de readmetre’t. Si la resolució és positiva en aquest sentit, podràs tornar a treballar com sempre. Però si és negativa, cal acatar-la i començar a mirar endavant. Com dèiem línies a dalt, podràs apuntar-te a l’atur i rebre (mentre no trobes una altra ocupació) una prestació mensual, si compleixes els requisits necessaris.
Una nova vida
Un acomiadament no té per què ser una mala notícia al 100%. Pot obrir-te nous camins, i potser fins millors, en la teva vida professional. La cerca activa d’ocupació pot ser molt motivadora. Perquè a més dels treballs que ofereix el SEPE (abans INEM), mou-te pel teu compte. Registra’t en pàgines d’ocupació com Infojobs, per exemple. I acudeix als teus propis contactes si els tens. Que no t’emboliqui la mandra i utilitza diàriament les hores que dedicaries en la teva antiga ocupació a trobar noves oportunitats.
El poder de LinkedIn
En l’actualitat, moltes persones reben propostes de treball a través d’aquesta xarxa social. LinkedIn et permet connectar amb professionals i empreses de molt diversos sectors. I, la vegada, si estàs registrat, ells poden donar amb tu en les seves cerques. Recorda realitzar-te un perfil complet i que motivi a les companyies que busquen personal. Fent per finalitzar un flashback cap al principi d’aquest text que hem titulat “Què fer si m’acomiaden?”, en aquesta xarxa professional també pots trobar el despatx d’advocats que t’ajudi amb el teu acomiadament.
MAAB CONSULTING©