A vegades es produeixen errors o retards en el diagnòstic de la malalties que provoquen seriosos perjudicis en els pacients. Però si això suceeix, existeix la possibilitat de reclamar una indemnització per negligència mèdica. En aquest article t’expliquem què fer davant una negligència mèdica.
El primer pas és sol·licitar una còpia de la teva història clínica. Per llei, els metges tenen l’obligació de facilitar-la als pacient quan aquests la demanin. Aquest document ha d’incloure els resultats de totes les proves mèdiques que t’hagin realitzat. Tant imatges (radiografies, etc.) com els seus respectius informes.
I no han de faltar les anotacions que el metge hagi fet de totes les teves visites (motiu de la visita, data, etc.). A més, si hi ha hagut cirurgia, també t’han de lliurar el que es denomina “full quirúrgic”. Sense oblidar el document de consentiment informat que vas signar.
Com reclamar un historial mèdic
En general, els hospitals i centres mèdics proporcionen els historials mèdics sense posar objeccions. No obstant això, hi ha casos on, incomplint la llei que els obliga, es neguen a facilitar-la o la lliuren incompleta. Si et trobessis en aquesta situació, has de tornar a sol·licitar-la d’una manera que quedi constància (per exemple, enviant-la per burofax o amb un escrit que passada per un registre oficial). D’aquesta forma, si persistís la negativa, es pot interposar una denúncia davant l’Agència de Protecció de Dades. Una entitat que imposarà una sanció al metge, al centre sanitari o a l’hospital que s’hagi negat a donar-te el teu historial.
En última instància, també pot fer-se aquesta sol·licitud davant un jutjat, on el jutge emetria un requeriment perquè rebis tota la informació que necessites.
El paper del teu advocat
Després d’aquests tràmits inicials, el més aconsellable posar-se en contacte amb un bufet d’advocats. Allí es valorarà el teu historial mèdic i, abans d’interposar una possible demanda, es comprovarà si efectivament en el teu cas s’ha produït una actuació mèdica imprudent per la qual es pugui reclamar una indemnització per negligència mèdica. I t’informarà sobre les possibilitats d’èxit. Després d’això, es farà un treball conjunt mitjançant la col·laboració de perits mèdics especialistes. La funció del perit com a metge independent és essencial, ja que elaborarà un informe imprescindible per a l’èxit del procés legal.
Acord o judici per negligència mèdica
És llavors quan s’acudeix als jutjats -tret que hi hagi un acord extrajudicial previ-. Perquè, habitualment, i abans d’acudir a un jutge, el teu advocat es posarà en contacte amb l’asseguradora del centre mèdic que ha comès la negligència, i intentarà arribar a un acord econòmic amb una indemnització que et satisfaci.
Si per contra no hi ha enteniment previ, el teu advocat pot interposar una demanda judicial. I reclamarà davant el jutge la indemnització que et correspon. Arribats a aquest punt, has de confiar en la labor dels lletrats que et defensen. Si guanyes el procés, l’asseguradora de la part contrària et indemizará, sent aquest l’últim graó del procediment. I encara que no puguis pal·liar amb això els danys produïts a la teva salut, sabràs que la societat està de la teva part. Així mateix, amb els diners que rebis podràs millorar la teva qualitat de vida.
MAAB CONSULTING©