Per cap de les parts és desitjable que hi hagi un concurs de creditors. Però, de vegades, no queda una altra sortida. I cal saber com afrontar-ho. És normal que provoqui inseguretat, temor i molts dubtes. Per això, com a experts en Dret Laboral, Mercantil i Societari anem a tractar d’esvair-les. Si t’estàs preguntant què fer si la meva empresa presenta concurs de creditors aleshores això t’interessa.
Que és un concurs de creditors
El primer que cal aclarir és en què consisteix. En èpoques de crisis -i post crisis- moltes empreses tenen com a últim recurs presentar un concurs de creditors. És una figura jurídica creada ex profeso per a que les empreses que es declaren en fallida trobin una sortida. La finalitat no és una altra que intentar saldar els deutes contrets amb els seus treballadors i proveïdors. I, d’altra banda, fer un últim intent de salvar a l’empresa de l’imminent tancament. Encara que en aquesta tesitura l’habitual és que el negoci acabi en liquidació, en alguns casos ha pogut “renéixer” mitjançant Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) o acomiadaments col·lectius.
L’administrador concursal
Els concursos de creditors poden iniciar-se de manera voluntària -per la pròpia empresa- o per necessitat -de mans de qualsevol dels seus treballadors-. Això últim sol ocórrer quan a l’empleat se li acumulen deutes de les seves nòmines. I sospita que, per part de l’empresari, no hi ha voluntat ni d’abonar-les ni de redreçar el negoci. En el cas que transcorrin dos mesos després de conèixer-se la insolvència de l’empresa, l’administrador concursal serà l’encarregat d’activar el concurs de creditors. Designat per un jutge, sol ser un advocat especialitzat en la matèria o un economista. Quan el concurs és voluntari, aquest administrador acompanyarà a l’administrador original de l’empresa (sense substituir-ho).
Quin treball exercirà l’administrador concursal?
Principalment la seva missió serà elaborar un informe de viabilitat sobre l’empresa afectada. Calcularà l’estat del seu patrimoni i de les seves finances. Amb tot això haurà de traçar un pla de futur per intentar salvar la societat. En cas que ho vegi factible, iniciarà ajornaments i quitacions del deute, entre altres mesures. Però en cas de no viabilitat, proposarà extingir l’empresa i liquidar els seus deutes.
Què ha d’esperar el treballador
Has de tenir clar que mentre no es transmeti el teu acomiadament, segueixes tenint contracte en vigor amb l’empresa. I, per tant, segueixen vigents els teus drets i obligacions. Mentre no rebis la comunicació formal del teu acomiadament -i no se’t deguin nòmines- has de continuar acudint al teu lloc de treball amb normalitat. La teva permanència estarà condicionada per la liquiditat. En el ja citat cas que no se t’abonin les corresponents nòmines, tu mateix pots reclamar-les mitjançant demanda davant els Jutjats Socials (una vegada l’empresa entri en concurs de creditors). També pots sol·licitar l’extinció del teu contracte per impagaments o retards.
Així mateix, has de saber que, independentment de l’estat del concurs, els últims 30 dies de treball se t’han d’abonar de forma immediata. Això es coneix com “superprivilegi salarial”. Però sempre que l’import no superi el doble del SMI (salari mínim interprofessional). Aquest pagament és un dels denominats “càrregues contra la massa”. I es realitza conforme a l’article 156 de la Llei Concursal. També has de conèixer que existeixen els crèdits refaccionaris, que no són una altra cosa que la preferència en el cobrament dels treballadors.
Si en el teu cas tens sospites -però no la certesa- que la teva empresa està sota concurs de creditors, ho pots comprovar en el BOE. Allí està publicada la llista d’empreses en aquesta situació però, a més, ho pots consultar en el registre públic de concursos.
El torn de Fogasa
Qui haurà d’abonar les nòmines i/o endarreriments per altres conceptes serà l’administrador concursal. Però si l’empresa no té ja diners ni activitat, l’ideal seria que es produeixi l’acomiadament. Per què? Doncs perquè en aquest escenari ja tindràs dret a cobrar una prestació per desocupació i acudir al Fogasa – Fons de Garantia Salarial-. Allà podràs reclamar tant les nòmines no percebudes -si les hi hagués- com la teva indemnització per acomiadament. En aquell moment has d’interposar una demanda contra la teva empresa per la quantitat deguda en el Jutjat Social. L’idoni és parlar prèviament amb l’administrador concursal per conèixer la xifra exacta. I una dada molt important. Tens un mes per posar aquesta demanda des de la publicació en el BOE del concurs de creditors de la teva companyia.
El que cobraràs del Fogasa
Recordem que, en cap cas, el Fogasa t’abonarà tot el que reclames. Et donen la quantia resultant de multiplicar per dos el SMI pel nombre de jornades laborals que estiguin pendents de ser abonades -amb un màxim de 20 dies -. O un 40% de la indemnització -vuit dies de salari si la teva empresa té menys de 25 treballadors-. En plena crisi, l’espera podia ser de 3 mesos fins a un any. En l’actualitat és una mica més fluït i ràpid.
Pot donar-se la situació que després d’haver cobrat de Fogasa segueixis percebent el que se’t deu de l’administrador concursal. Sempre que l’empresa en concurs de creditors tingués pagaments pendents per les administracions -abonaments a empreses privades-.
En qualsevol d’aquests casos i davant el dubte de què fer si la meva empresa presenta concurs de creditors. El més prudent és contactar amb un advocat especialitzat en Dret Laboral. Per desconeixement, moltes vegades es passen terminis o s’erra en les formes. Llavors és quan un treballador es troba sense treball i, a més, sense la seva indemnització ni endarreriments. Per aquest motiu és clau estar ben assessorat/ada i preparat/ada davant qualsevol situació. Reclama el que és teu, amb tot el dret.
MAAB CONSULTING©