Un accident de trànsit comporta, a més de les lesions, una sèrie de gestes administratives i legals que hauràs de dur a terme. Avui al nostre blog ens centrem en els diferents aspectes d’una indemnització per accident de trànsit. Els imports són calculats pel BOE al ‘Baremo de tráfico’. I depenen de l’abast de la lesió que ens han ocasionat. Un advocat especialitzat en accidents de trànsit et podrà dir la quantitat que pots aconseguir. I ajudaràs en tota la paperassa perquè no tinguis que estressar-te amb això.
Què es reclama en un accident de trànsit
Segons la llei, per accident de trànsit es poden reclamar en primer lloc danys físics i psíquics. La persona que té dret a cobrar una indemnització, per això, és el conductor no culpable. Però per suposat també com els ocupants dels vehicles afectats – encara que estiguessin dins del vehicle que va ocasionar l’incident-. Així mateix, es pot reclamar als vianants atropellats. Tant si estan totalment lliures de culpa com si l’haguessin tingut en part. I per últim, en cas de mort, seran els familiars (cònjuge, fills, pares, germans …) els que reben la quantia deguda segons les taules recollides en el barem de trànsit. Tot això t’ho pot explicar degudament un lletrat especialista en accidents de trànsit.
Existeixen tres graus de gravetat a tenir en compte de cara a una indemnització per accident de trànsit. Que el fet provoqui una incapacitat temporal, una lesió permanent amb seqüeles, o la mort. Si efectivament hi ha hagut una defunció, hi ha diversos punts a tenir en compte respecte a qui repercuteix la indemnització. Per exemple, si la persona morta estava divorciada, el excònjuge no rep cap indemnització. Tret que tingués una pensió de la seva exparella. Si es dóna aquesta circumstància, pot cobrar el 50% del que li correspondria al cònjuge. O pot ocórrer que hi hagi diversos germans ara orfes, els qui llavors rebran el que els toca a parts iguals.
Altres aspectes de les reclamacions
Fins ara en aquest article hem parlat de danys purament personals. Però que hi ha dels danys materials i les despeses sanitàries? Sobre això també la llei es pronuncia en el barem abans esmentat (Reial decret Legislatiu 8/2004, de 29 d’octubre). Aquest s’actualitza cada any. En ell s’observa que “hauran de ser indemnitzats en tot cas, les despeses d’assistència mèdica, farmacèutica i hospitalària.” No obstant això, l’accident es pot considerar laboral -per haver succeït en el trajecte a la feina-. D’aquesta manera, serà la mútua de l’empresa la que es fagi càrrec de l’assistència mèdica.
Si al moment de l’accident, i per la seva causa, els teus béns personals han sofert danys -objectes dins del cotxe- no oblidis reflectir-ho a la declaració d’accident o en la denúncia. Amb tot degudament acreditat, podràs accedir a una indemnització equivalent a la factura de la nova compra. Un altre telèfon mòbil que substitueixi al deteriorat en l’accident, per exemple.
Finalment, quant al vehicle, el propietari d’aquest tindrà dret a la seva reparació o a la indemnització del deu valor. Tot i així , sempre si el conductor no ha tingut culpa de l’accident. Per tant, la indemnització s’orienta al cotxe o cotxes víctimes de l’accident.
MAAB CONSULTING©