En el moment en què una persona es decideix a emprendre un negoci, és normal que tingui dubtes. Opcions hi ha moltes, però sempre hi ha una que és la més adequada per al model d’empresa que es vulgui portar endavant. Molts comencen com a autònoms, en ser un projecte de poca envergadura. Però, de vegades, amb el temps, el volum del negoci creix, es necessita contractar més personal i aconseguir els millors beneficis a nivell fiscal. I és aquí on sorgeix la idea de crear una Societat empresarial. Avui us explicarem detalladament com es constitueix una Societat, què és i els diferents tipus d’elles que existeixen a l’actualitat.
D’autònom a persona jurídica
Les persones jurídiques (empreses), com a Societats, són reconegudes per l’Estat per la seva individualitat pròpia, diferent dels seus elements components -els socis-. Això és important ja que, a diferència de l’autònom, que ha de respondre amb el seu propi capital, una persona jurídica, en quant a responsabilitat legal, no respondrà amb el propi patrimoni o el dels socis, sinó amb el capital aportat a la Societat. A propòsit d’això, també és important tenir en compte si es tractarà d’una Societat conformada per un sol soci o més. I, finalment, de quin capital social disposarà.
Tipus de Societats
Existeix la possibilitat de constituir una Societat Anònima, una Societat Anònima laboral, una Societat Limitada -la més comú a Espanya-, una Societat Cooperativa, o una Societat Professional, per destacar les més populars. Totes comporten una sèrie de requisits inicials, per la qual cosa hem de tenir molt clares les nostres possibilitats. L’ aportació de capital inicial és sempre un element prioritari a l’hora de constituir una Societat. Aquesta quantitat pot ser sense mínim legal, o entre 3.000 i 59.999 euros, entre 60.000 i 120.000, o de més de 120.000 euros, depenent del tipus de Societat triat.
Primers passos per constituir una Societat
Una vegada ja sabem quin tipus de Societat volem -i podem- constituir, hem de començar pel més bàsic: batejar el nostre nou negoci. És una decisió important que pot marcar el futur de l’empresa. A nivell legal assenyalem que no es poden triar noms totalment genèrics (com “Societat Mercantil”, per exemple). L’idoni és consultar a una empresa de màrqueting i branding per a això, de cara al fet que solament el nostre títol i logotip atreguin de per si mateixos als clients.
Una vegada triat el nom, devem tenir preparats un pla B i, per si de cas, un pla C. Perquè llavors sol·licitarem al Registre Mercantil Central la seva disponibilitat. No sempre és possible fer servir el nom que preteníem, si algú ja s’havia avançat. Per això és convenient tenir més opcions en la recambra. Una vegada confirmat que la nostra marca és original, el Registre s’assegurarà que no pugui ser confós amb una marca ja existent. No val registrar, per exemple, Samsong o Adides!
La persona que sol·liciti el registre d’aquests noms ha de ser un soci fundador de la nova empresa. Finalment, i una vegada tinguem el vistiplau del Registre, s’ha d’obrir un compte bancari en una entitat espanyola i donar un altre pas fonamental: constituir la Societat davant notari, de la forma en que detallem a continuació.
Com es constitueix una Societat
Una vegada ja disposem de la nostra identificació social -nom de l’empresa- i del seu propi compte bancari, hem d’iniciar una sèrie de tràmits.
- Identificar qui serà el soci o socis, així com els administradors -un, varis o si hi haurà Consell d’Administració-. També exposar on es va a situar el domicili de la nova empresa, l’objecte social de la mateixa (la seva activitat bàsica) i altres conceptes més concrets, com el nombre de participacions en què es dividirà el capital social.
- Redacció dels Estatuts Socials i del Règim Intern de la Societat.
- Signatura de l’Escriptura de Constitució, que ha de ser validada per un Notari. Després de la seva obtenció, aquesta haurà de ser inscrita en el Registre Mercantil de la província en la qual es trobi el domicili social de la nostra recentment constituïda empresa.
Com es pot apreciar no parlem d’un procés simple i senzill. No és estrany veure errors d’execució a l’hora de saber com es constitueix una societat. Per obvi que sembli es necessita assessorament legal. I al no fer-ho, després costa més solucionar els possibles problemes legals sorgits a conseqüència del desconeixement. Si vols constituir una societat i no tens experiència prèvia en el tema, no dubtis a contractar un bufet d’advocats especialista en la matèria. Acabaràs estalviant diners i, sobretot, temps.
MAAB CONSULTING©