No totes les parelles estan disposades -o preparades- per al matrimoni. Ja sigui aquest religiós o civil, algunes persones simplement no creuen que sigui requisit necessari per demostrar el seu amor per l’altra persona. En aquesta tesitura van néixer les parelles de fet, cridades també parelles estables. Solen formalitzar-se, sobretot, després del naixement d’un fill comú o de la compra d’un habitatge, encara que no sempre responen a aquest patró. Anem a examinar aquesta figura de convivència i a explicar com fer-se parella de fet.
Què és una parella de fet?
Parlem de la unió estable de convivència entre dues persones -no unides per matrimoni, del gènere que siguin-. Perllongada en el temps i practicada de forma pública i de forma anàloga (semblant) al matrimoni tradicional. D’aquesta manera es diferencia d’un simple festeig o una relació sentimental passatgera.
Una qüestió de cada Comunitat Autònoma
Aquesta figura de parentiu no està expressament recollida per la Constitució Espanyola. Diguem que no s’ha desenvolupat un cos normatiu aplicable a aquesta institució per part de les autoritats legals a nivell estatal. No obstant això, en moltes comunitats autònomes sí s’han establert les bases sobre què ha de ser considerat parella de fet. D’aquesta manera, queden reflectits -en les diferents CC.CC- els requisits que s’exigeixen per a la seva constitució. I els drets i les obligacions que comporta.
Com fer-se parella de fet a Catalunya
En el cas de Catalunya, on se situa el nostre despatx d’advocats, la parella de fet ve regulada en l’article 234 del Llibre II del Codi Civil de Catalunya (Llei 25/2010 de 29 de juliol). A més, el citat article ha estat complementat a posteriori amb dues noves normes: el Decret-Llei 3/2015 de 6 d’octubre, el qual regula la creació del Registre de Parelles Estables -o parelles de fet- i, l’Ordre JUS/44/2017 de 28 de març, per la qual es va aprovar el Reglament de Parelles Estables de Catalunya.
El Codi Civil de Catalunya i la resta de normatives aplicables vénen a igualar els drets i obligacions de les parelles de fet amb els matrimonis. No es perceben diferències en quant a reagrupaments familiars, successions, fills en comú, o compensacions econòmiques després de separació. Fins i tot poden optar a un habitatge públic en igualtat de condicions amb els matrimonis, acollir a menors, demanar permisos laborals per hospitalització de la parella, etc.
Quan una parella es considera ‘de fet’?
En aquesta comunitat autònoma es preveuen fins a tres formes diferents per ser considerats parella de fet.
- Aquells que puguin demostrar que porten més de dos anys de convivència ininterrompuda (mitjançant volant d’empadronament al mateix domicili).
- Les unions que tinguin un fill en comú (en aquests casos el requisit del temps mínim o de la inscripció davant notari no són necessaris)
- Aquelles parelles que hagin formalitzat davant notari la seva relació.
A Catalunya, perquè això es faci efectiu, almenys un membre de la parella ha de tenir el veïnatge civil català. En aquest cas se’ls aplicarà tot el que es disposa en l’article 234 del Codi Civil català. De fet, existeix en aquesta comunitat el Registre de parelles estables de Catalunya. Aquest va néixer amb la intenció de concentrar tota la informació sobre parelles estables que, fins a aquest moment, solament es trobava en registres municipals. Així, es pretén frenar el frau i, alhora, facilitar l’obtenció dels certificats.
Dret a pensió de viduïtat
En la comunitat autònoma catalana, l’estatus de parella de fet inscrita en el Registre de parelles estables atorga dret a una pensió de viduïtat, arribat el cas. Per cobrar aquesta pensió, la Llei Espanyola de la Seguretat Social estableix que s’ha d’acreditar un mínim de cinc anys de convivència amb aquesta parella. I a més, que al moment de la defunció hagin passat, almenys, dos anys de la seva inscripció en aquest Registre. En cas que la parella no s’hagués inscrit, el vidu o la vídua, no tindria dret a cap prestació.
Requisits per inscriure’s en aquest Registre
Se solen exigir els DNI, certificat literal de naixement i llibre de família -en el cas de tenir fills, comuns o no-, emplenar un formulari -proporcionat pel registre o via web- i el document acreditatiu de la convivència, normalment l’històric d’empadronament. En el cas que algun hagués estat casat anteriorment haurà d’aportar la sentència ferma de divorci o nul·litat.
Voluntàriament -i això és interessant a nivell legal- es pot registrar també un document notarial que reflecteixi els pactes de la parella. Tant el seu règim econòmic com les previsions en cas de ruptura o defunció, etc.
Finalment, per inscriure’s en aquest registre s’ha de ser major d’edat -o menors emancipats-, no estar incapacitats judicialment. No estar emparentats directament (a partir de cosins segons). I, com abans assenyalàvem, no estar casats. Per a registrar-se a Catalunya s’ha d’acudir a les Oficines d’Informació i Atenció Ciutadana.
Davant qualsevol dubte legal sobre aquest tipus d’institució familiar, per saber com fer-se parella de fet. El més recomanable és demanar l’opinió d’un expert en dret civil. Amb els assumptes seriosos és preferible ser previngut i, per això, el més adequat sol ser consultar a un advocat de confiança.
MAAB CONSULTING©